Vlaamse regering pakt overbemesting harder aan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een nieuw Mestactieplan (MAP), het zesde al in zijn soort, moet de nitraatvervuiling van de Vlaamse rivieren weer onder controle brengen. Het MAP 6 is vorige vrijdag goedgekeurd door de Vlaamse regering, weet De Standaard. De mestvervuiling van de Vlaamse rivieren gaat totaal de verkeerde kant uit. In het Mestrapport 2018 bleek eind vorig jaar nog dat bij 28 procent van de metingen de nitraatnorm werd overschreden, terwijl de Vlaamse regering op hooguit vijf procent had gemikt. Toenmalig minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) stelde een nieuw Mestactieplan op om Vlaanderen weer op koers te zetten en kreeg daarvoor de instemming van de Europese Commissie.

Er werd al aan getwijfeld of de Vlaamse regering het MAP 6 nog wel goedgekeurd zou krijgen. Dat is vorige vrijdag dan toch gelukt, een opsteker voor de nieuwe minister van Natuur, Landbouw en Omgeving, Koen Van den Heuvel (CD&V). Het politiek akkoord moet wel nog naar het Vlaams Parlement om het effectief om te zetten in Vlaamse regelgeving.

De nieuwigheid in het zesde mestactieplan is dat Vlaanderen wordt ingedeeld in vier gebiedstypes, afhankelijk van de gemiddelde nitraatconcentratie, gaande van gebieden waar de doelstellingen al bereikt zijn tot gebieden waar landbouwers verplicht worden om minder te bemesten.

Vergeleken bij de versie die Schauvliege aan Europa had voorgelegd, is het plan ook nog aangescherpt. Het areaal dat de zwaarste maatregelen krijgt opgelegd, is groter geworden. In totaal krijgt 400.000 hectare strengere voorwaarden dan in het vorige Mestactieplan. Tegelijk komen er meer controles voor veel landbouw- en mestverwerkingsbedrijven en wordt er meer ingezet op sensibilisering.

bron: Belga