Stafchef Algerijnse leger wil president Bouteflika “ongeschikt” laten verklaren

Stafchef Algerijnse leger wil president Bouteflika
Stafchef Algerijnse leger wil president Bouteflika "ongeschikt" laten verklaren

De stafchef van het Algerijnse leger heeft opgeroepen tot het inroepen van een grondwetsartikel dat de verwijdering van president Abdelaziz Bouteflika toelaat, omwille van gezondheidsredenen. “Er moet een oplossing gekozen worden die ervoor zorgt dat we uit de crisis geraken en de legitieme eisen van het Algerijnse volk beantwoorden”, zei stafchef Gaid Saleh in een toespraak. “De oplossing is vastgelegd in de grondwet, in artikel 102”, voegde hij toe. Dat artikel bepaalt dat het parlement, op voorstel van de grondwettelijke raad, met een tweederdemeerderheid de president ongeschikt kan verklaren om zijn taken nog langer uit te voeren, vanwege een ernstige en langdurige ziekte.

In dat geval neemt de voorzitter van het Hogerhuis 45 dagen zijn functie over. Als de ongeschiktheid van de president daarna blijft duren, wordt zijn functie vacant verklaard. De interim-procedure kan maximaal 90 dagen duren, en in die periode moeten presidentsverkiezingen worden georganiseerd.

De 82-jarige president Abdelaziz Bouteflika kreeg in 2013 een beroerte, en vertoonde zich sindsdien nog zelden in het openbaar.

Eind februari braken in het Noord-Afrikaanse land protesten uit tegen zijn plannen om voor een vijfde ambtstermijn te gaan. In de eerste helft van maart kondigde hij aan dat de verkiezingen uitgesteld werden en dat hij geen kandidaat meer zou zijn. Zijn huidige mandaat, dat op 28 april afloopt, verlengde hij sine die. De protesten bleven ook na die aankondiging aanhouden.

Bron: Belga