Noord-Ierse DUP stemt niet in met brexit-deal

Noord-Ierse DUP stemt niet in met brexit-deal
Noord-Ierse DUP stemt niet in met brexit-deal

De Noord-Ierse partij DUP heeft vandaag aangekondigd dat ze niet zal stemmen voor de brexitdeal die premier Theresa May heeft onderhandeld met Brussel. DUP levert gedoogsteun aan de regering van May. “We laten de premier of de horde van ‘remainers’ (die het Verenigd Koninkrijk in de EU willen houden, red) niet toe ons te dwingen een akkoord voor een toxische brexit te steunen”, tweette DUP-parlementslid Sammy Wilson. Voor de partij volgt hij het brexitdossier op.

“We zitten nu in een uitputtingsoorlog: de premier probeert steun te zoeken voor haar toxische deal die ze zich door de EU heeft laten opleggen, en de Remainerhorde in het parlement, die de uitslag van het referendum ontkent, probeert het Britse publiek te doen zwichten voor hun plan om ons in de EU te houden”, analyseerde Wilson de stand van zaken in een opiniestuk in The Daily Telegraph. De DUP’er verkiest “gedwongen” te zijn tot een uitstel van een jaar “om op zijn minst iets te zeggen hebben”, boven een “ongewijzigde versie” van het akkoord van May.

Het plan om morgen ‘indicatieve stemmingen’ te houden over mogelijke alternatieven voor het akkoord tussen Londen en Brussel is volgens Wilson de “laatste tactiek” om het parlement ertoe te dwingen het akkoord te slikken.

De tien parlementsleden van DUP leveren sinds juni 2017 gedoogsteun aan May, maar kanten zich tegen de backstop die voorzien is in het brexit-akkoord dat May met Brussel onderhandelde.

Bron: Belga