Europees Parlement keurt veelbesproken hervorming auteursrecht goed

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na een ongeziene lobbycampagne en heetgebakerde debatten heeft het Europees Parlement vandaag in Straatsburg met 348 tegen 274 stemmen het licht op groen gezet voor de aanpassing van het auteursrecht aan het digitale tijdperk. Met de hervorming wil de Europese Unie haar bestaande regels uit 2001 aanpassen aan het digitale tijdperk. Zo stelt de richtlijn dat de grote internetplatforms aansprakelijk zijn voor hun gebruikers wanneer die auteursrechtelijk beschermde liedjes, clips of andere content delen. Ook voert het een 'naburig recht' in voor media waarvan artikels worden gedeeld.

De hervorming moet artiesten en nieuwsuitgevers een billijke vergoeding voor de verspreiding van hun werk garanderen. De grote internetplatforms en andere tegenstanders waarschuwen dan weer dat sommige maatregelen de vrijheid van het internet in het gedrang brengen. Het voorbije weekeinde kwamen in Europa nog duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de hervorming.

Het Europees Parlement heeft echter al een akkoord bereikt met de lidstaten. Op diplomatiek niveau hebben ze de deal al bekrachtigd, ondanks de tegenstem van Nederland, Polen, Italië, Luxemburg en Finland. België en Slovenië onthielden zich. De lidstaten moeten wel nog formeel instemmen.

bron: Belga