Brexit – Brexit-stemming van parlement is “gevaarlijk precedent”

De stemming in het Britse parlement waarbij de volksvertegenwoordigers het recht opeisten om te stemmen over alternatieven voor de brexit-deal, is een “gevaarlijk precedent”. Dat zegt het Britse ministerie dat bevoegd is voor de brexit in een communiqué. “Het amendement verstoort het evenwicht tussen onze democratische instellingen en creëert een gevaarlijk en onvoorspelbaar precedent voor de toekomst”, aldus het ministerie. De parlementsleden stemden maandagavond met 329 tegen 302 in met het amendement van de conservatief Oliver Letwin. Dat amendement heeft tot gevolg dat de parlementsleden woensdag de controle over de parlementaire agenda overnemen van de regering en enkele indicatieve stemmingen kunnen organiseren over een aantal opties.
Tegelijk namen ook drie onderministers uit de regering van Theresa May ontslag uit onvrede met de door May gevolgde brexit-strategie. Het gaat om Richard Harrington (Industrie), Alister Burt (Buitenlandse Zaken) en Steve Brine (Gezondheid). In zijn ontslagbrief beschuldigde Harrington de regering ervan “roulette te spelen met de levens en de bestaansmiddelen” van de gewone werkende mens en de bedrijven. In een boodschap aan May zei hij te hopen dat de premier nu “in het belang van het land zou handelen en het parlement toe zou laten om deze week een consensus te vinden die als onderhandelingspositie kan dienen”.
Labour-leider Jeremy Corbyn greep de stemming aan om het parlement “te feliciteren met de overname van de controle”. De conservatief Nick Boles, die een zachtere brexit voorstaat, verklaarde dat “329 parlementsleden op zijn gekomen voor parlementaire democratie maandagavond”.

Bron: Belga