België mag voor het eerst met vijf springruiters naar Wereldbekerfinale jumping

door
Belga
Leestijd 2 min.

Van 4 tot en met 7 april vindt in het Zweedse Göteborg met de 41e Wereldbekerfinale jumping het orgelpunt van het ruitersportseizoen plaats. Voor de eerste keer mag ons land vijf springruiters afvaardigen en die werden afgelopen voormiddag voorgesteld in de gebouwen van de ruitersportfederatie in Zaventem. Gudrun Patteet, François Mathy jr, Atleet van het Jaar Niels Bruynseels, Olivier Philippaerts en Pieter Devos eindigden allemaal in de top achttien van de Europese ranking, wat volstaat voor de kwalificatie. Ter vergelijking: vorig jaar in Parijs waren enkel Philippaerts en Devos erbij, zij sloten af met respectievelijk een vijfde en negende plaats. De zege ging er naar de Amerikaanse Beezie Madden.

België is deze keer samen met de Verenigde Staten hofleverancier voor de Wereldbekerfinale en dat in een pre-olympisch jaar. Winnen zat er eerder nog nooit in, het beste resultaat is een derde plaats voor voormalig wereldkampioen Philippe Le Jeune in 1988. "Natuurlijk kan ook een Belg dit winnen", klinkt het vastbesloten bij Philippaerts. "Het zou bijzonder mooi zijn als een van ons op het podium zou staan. Dit jaar zijn we met vijf, dus hebben we al meer kans dan de vorige jaren. Makkelijk wordt het zeker niet, de beste combinaties ter wereld starten er."

Net als Philippaerts deed ook Pieter Devos vorig jaar al ervaring op in Parijs. "Ik vergelijk de Wereldbekerfinale graag met een kampioenschap: de kleinste fout wordt meteen afgestraft. Het komt er dus op aan drie dagen geconcentreerd te blijven."

Niels Bruynseels staat voor de eerste keer in de Wereldbekerfinale. "Op de eerste dag is er het jachtparcours en dan moet je vooral snel zijn. Het is toch belangrijk om dan in de top tien te staan, anders is het vanaf dag één achtervolgen", besloot hij.

bron: Belga