Amerikaans farmabedrijf schikt voor 270 miljoen dollar in zaak over opioïdenpijnstiller

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse producent van de pijnstiller OxyContin, een berucht en bijzonder verslavend geneesmiddel, heeft een rechtszaak in de deelstaat Oklahoma geschikt voor 270 miljoen dollar. Dat heeft de minister van Justitie van de deelstaat dinsdag aangekondigd. Farmabedrijf Purdue Pharma, eigendom van de steenrijke familie Sackler, werd ervan beschuldigd met misleidende reclamecampagnes de grote opioïdenverslaving in de Verenigde Staten mee gevoed te hebben. Gebruikers zouden er door de reclame van Purdue van overtuigd zijn geraakt dat het medicijn veilig was voor langetermijngebruik.

Meer dan 100 miljoen dollar van de schikking zal gebruikt worden voor de oprichting van een behandelings- en verslavingsstudiecentrum. Voor Purdue-CEO Craig Landou is de schikking een "historisch akkoord". "Het bedrijf ziet dit als een uitbreiding van onze toewijding om mee te zoeken naar oplossingen voor de opioïdenverslaving." Deze verslaving werd eind 2017 uitgeroepen tot een "urgentie voor de volksgezondheid". In 2017 bezweken een recordaantal van 47.600 mensen aan een overdosis van zo'n medicijn, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.

De Sackler-familie ligt de jongste weken zwaar onder vuur, net als musea en andere culturele instellingen die schenkingen kregen van de familie. Musea en Londen en New York kondigden intussen al aan niet langer donaties van de Sacklers te aanvaarden.

Drie andere producenten van dergelijke pijnstillers, waaronder ook Johnson and Johnson, moeten in mei nog terechtstaan in Oklahoma. Purdue Pharma kijkt aan tegen verschillende andere zaken in andere deelstaten.

bron: Belga