Iconische ‘Sam de Zebra’ moet Brussel-Zuid verlaten

Foto Twitter / @Lynton Jones

De komst van de Britse restaurantketen Pret à Manger naar het Zuidstation heeft niet enkel gevolgen voor het sandwichaanbod. Ook Sam – het beroemde plastic paard dat als een zebra gekleed gaat – moet zijn plaats afstaan. Al gaat niet iedereen daarmee akkoord. 

Iedereen die ooit het Zuidstation betrad, kent Sam ongetwijfeld. Het grote plastic paard in zebrakostuum houdt al sinds jaar en dag een oogje in het zeil ter hoogte van het Sam’s café in het Zuidstation.

Maar aan dat verhaal komt nu een einde. Het contract van Sam’s café in het Zuidstation liep in december af en Pret à Manger neemt binnenkort de ruimte over. Die Britse keten wil het grote beeld – dat dagelijks binnengehaald en buitengezet moet worden – niet behouden.

“Ik bestelde het paard in 2005 ten tijde van de Horse Parade”, vertelt Olivier Vos, eigenaar van Sam’s café, aan BRUZZ. “Ik dacht er eerst aan het paard in het Zuidstation te laten staan: het is toch een echt embleem geworden. Maar nu ik hoor dat er geen interesse is, denk ik erover het gewoon bij me thuis als souvenir te bewaren.”

Ontmoetingsplek

De reacties op het verdwijnen van het gestreepte paard zijn talrijk. Vooral de Engelsen, voor wie het paard het eerste is wat ze zien bij het verlaten van de Eurostar, laten op Twitter van zich horen. “Laat Sam alsjeblieft niet op pensioen gaan”, klinkt het.

Maar ook andere reizigers betuigen hun steun. “Ik kreeg al veel mails van Fransen”, aldus Vos. “Het paard is in de loop der jaren een echte ontmoetingsplek geworden.”

Pret à Manger houdt evenwel voet bij stuk. Via een Tweet liet de Britse keten weten dat Sam niet op zijn oude stekje mag blijven staan.