Hawaï kan eerste staat worden die plastic verbiedt in restaurants

Hawaii plasticban
K. Wade / AFP

Hawaï zou binnenkort de eerste Amerikaanse staat kunnen zijn die wegwerpbare plastic uit de restaurantindustrie verbant. Een paar nieuwe wetten zouden het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik verbieden om het milieu te beschermen.

Met de nieuwe wetten wilt Hawaï wegwerpplastic verbieden. Het gaat hier om rietjes, plastic flesjes, roerstokjes, etc. “We hebben de reputatie een voorbeeld te zijn voor de wereld en dat proberen nu ook te doen”, zegt Hawaïaans senator Mike Gabbard, die meehielp aan de nieuwe maatregels, aan The Associated Press. “Onze staat kan opnieuw het voortouw nemen bij het beschermen van het milieu.” De wetten worden binnenkort voorgelegd.

De staat heeft al ingrijpende stappen ondernomen om zijn oceanen te beschermen. Ze probeerden bijvoorbeeld al een verbod in te stellen op zonnecrème met chemicaliën die koralen kunnen beschadigen (hoewel sommige wetenschappers zeggen dat dit slechts een klein probleem is, in vergelijking met klimaatverandering). Hawaï heeft ook een verbod op plastic zakjes (voor eenmalig gebruik) in supermarkten.

Faillissement

Lokale eettenten vrezen dat ze deze nieuwe maatregelen niet zullen overleven. “Stel jezelf de vraag: kunnen kleine restauranteigenaren dit nog betalen? Hoe zou jij je voelen als je favoriete restaurant plots permanent sluit?”, schreef Eric Wong, eigenaar van een fastfoodrestaurant in Oahu in een getuigenis aan wetgevers.