In Brussel en Brabant verdien je het meest

In België kan je maandelijks loon sterk afhangen van de provincie of het gewest waarin je werkt. Brussel betaalt het best, op de voet gevolgd door Waals- en Vlaams-Brabant. Dat blijkt uit de Jobat Loonwijzer 2018.
door
marketing
Leestijd 2 min.

Ongeveer 20.000 respondenten lieten Jobat vorig jaar in hun loonbrief kijken. Uit het onderzoek blijkt dat het gemiddelde brutoloon van de Belg 3.329 euro per maand bedraagt. Maar dat loon verschilt van provincie tot provincie. In Brussel kan je het meest verdienen: gemiddeld 3.640 euro bruto per maand. Ook Waals-Brabant (3.406 euro bruto) en Vlaams-Brabant (3.481 euro bruto) betalen hun werknemers significant meer dan het landelijke gemiddelde.

Brussel en de twee Brabantse provincies zijn in dit opzicht de Belgische koplopers. Dat heeft te maken met de jobinhoud. In Brussel en haar omgeving bevinden zich nogal wat grote bedrijven en organisaties, zoals de Europese instellingen. Ook kaderleden en ambtenaren zijn er behoorlijk vertegenwoordigd, en die verdienen gemiddeld nu eenmaal meer dan bedienden en arbeiders.

Lonen stijgen

In provincies als Luik, Namen, Henegouwen, Limburg en West-Vlaanderen verdienen werknemers gemiddeld een stuk minder dan in Brussel of Brabant. Maar er is ook goed nieuws voor alle Belgische werknemers. In vergelijking met 2017 zijn de gemiddelde lonen overal in Vlaanderen en Brussel er op vooruit gegaan. Verdien je vandaag gemiddeld 3.329 euro, dan is dat een kleine 150 euro meer dan de 3.181 euro van een jaar geleden.

Meer vacatures in Brussel

Wie graag in de hoofdstad aan de slag wil, is er zeker welkom. Rekruteringsbureau Robert Half voerde een survey uit bij 705 Belgische bedrijven, waarvan 233 Brusselse. 64% van de Brusselse bedrijven geeft aan dat ze het moeilijker hebben om talent te vinden dan vijf jaar geleden. Ter vergelijking: in Vlaanderen en Wallonië deelt amper de helft deze zorg. «Enerzijds is er in Brussel het grote mobiliteitsprobleem. Heel wat mensen zien het niet meer zitten om dagelijks naar onze hoofdstad te pendelen omdat zowel de auto als het openbaar vervoer geen garantie geven op een vlotte verbinding», verklaart Wim Van der Linden, woordvoerder van Robert Half. «De grote internationale bedrijven die in Brussel gevestigd zijn, blijven noodgedwongen steeds uit dezelfde poel vissen in hun zoektocht naar gepast personeel. Tot slot is ook meertaligheid een groot issue, want naast je moedertaal wordt er verwacht dat je ook de andere lands­taal en meestal ook het Engels machtig bent.»

Van de Brusselse bedrijven heeft 41% dan ook plannen om nieuwe functies te creëren, die de bestaande jobs moeten aanvullen. Dat geldt overigens ook voor tijdelijke contracten. In Brussel geeft 42% van de bedrijven aan nieuwe functies voor uitzendkrachten te zullen creëren.