Verkiezingen19 - Oud-minister Weckx (84) duwt Brusselse CD&V-lijst voor het Vlaams Parlement

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 84-jarige Hugo Weckx, tussen 1988 en 1995 Vlaams minister van onder meer Onderwijs en Cultuur, duwt de Brusselse Kamerlijst van CD&V. Zo meldt lijsttrekker Benjamin Dalle. Weckx zette het Nederlandstalig onderwijs te Brussel op de kaart, en speelde een cruciale rol voor de Vlaamse cultuur in Brussel, onder meer met de oprichting van het Kaaitheater en de grondige renovatie van de Ancienne Belgique (AB), brengt Dalle in herinnering.

Van 1988 tot 1995 was hij minister in de Vlaamse Executieve, zoals de Vlaamse regering toen heette, waar hij achtereenvolgens verantwoordelijk was voor Onderwijs, voor Volksgezondheid en voor Cultuur. Hij was telkens ook bevoegd voor de 'Brusselse Aangelegenheden', een bevoegdheid die hij in het leven riep om vanuit de Vlaamse regering specifiek beleid rond Brussel te kunnen voeren in overleg met de Vlaamse Gemeenschcommissie (VGC).

Na zijn actieve politieke loopbaan was hij onder meer voorzitter van het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam (in uitvoering van het culturele verdrag tussen Nederland en Vlaanderen dat hij mee onderhandelde), bestuurder van de Koninklijke Muntschouwburg en voorzitter van de Hoofdstedelijke Bibliotheek die hij heeft geïntegreerd in Muntpunt.

"Ik steun met veel enthousiasme deze jonge ploeg die de toekomst van Brussel kan voorbereiden. Ik geloof in het project van Benjamin Dalle die resoluut kiest voor de verdere versterking van de aanwezigheid van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel. Ik ben ervan overtuigd dat deze kandidaten kunnen bijdragen aan de kwaliteit van het Nederlandstalig aanbod in Brussel, in het bijzonder op het vlak van onderwijs, cultuur en welzijn", stelt Hugo Weckx.

Benjamin Dalle is "heel fier dat Hugo Weckx zich een laatste keer politiek wil engageren als duwer van onze lijst. Hugo is een icoon van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel en een groot voorbeeld. Onze lijst bestaat uit een combinatie van jonge kandidaten en mensen met veel ervaring. De steun van Hugo motiveert ons om het beste van onszelf te geven voor onze stad, de hoofdstad van Vlaanderen."

bron: Belga