Unia wil betere toegankelijkheid voor rolstoelpatiënten en voor meer sociale woningen

Maak straten, gebouwen en openbaar vervoer toegankelijker voor rolstoelpatiënten en zorg voor meer sociale woningen. Dat zijn twee van de eenenzestig voorstellen die het interfederaal gelijkekansencentrum Unia oplijst in zijn memorandum voor de volgende regeringen. “Deze bundel gaat over het realiseren van mensenrechten voor iedereen”, zegt directeur Els Keytsman. Voor het memorandum baseerde Unia zich onder meer op de klachten van slachtoffers van discriminatie. Ook vormingen aan leerkrachten en politie en eigen studies over de arbeids- en huisvestingsmarkt leverde inspiratie. “We belichten zo een kant van de samenleving die voor velen onzichtbaar blijft”, zegt Keytsman.
Unia vindt bijvoorbeeld dat de overheden meer moeten doen om de toegankelijkheid van straten en gebouwen te verhogen voor rolstoelgebruikers. “Voor hen zijn vele straten, gebouwen en openbaar vervoer een hindernissenparcours”, klinkt het. De instelling pleit ook voor meer sociale woningen. “Mensen met een uitkering, grote gezinnen, … moeten vaak naar de privé-huurmarkt en stoten daar op een njet of moeten meer betalen. Het beleid moet op dat vlak dus ambitieuzer worden”.
Unia maakt zich ook zorgen over de etnische profilering door de politie. “Groepen die door agenten geviseerd worden uitsluitend vanwege hun huidskleur, hun vermeende geloof of leeftijd leidt tot wantrouwen bij die groepen. Korpsen zouden structureel moeten inzetten op een vertrouwensrelatie met burgers. Zo kan je verhoudingen verbeteren en de legitimiteit en daadkracht van politie bestendigen”, legt ze uit.

bron: Belga