Vrees voor dambreuk in Zimbabwe na overstromingen door Idai

Vrees voor dambreuk in Zimbabwe na overstromingen door Idai

De autoriteiten hebben de inwoners van Chimanimani in Zimbabwe, dat door de cycloon Idai getroffen is, opgeroepen zich in veiligheid te brengen. De watersnood heeft een dam in Vumba verzwakt, zei de burgerbescherming van het land zondag. “Al wie stroomafwaarts leeft, krijgt de raad zich in veiligheid te brengen en hoger gelegen regionen op te zoeken”, klonk het in een tweet van de burgerbescherming. Er zijn tekenen dat de dam het kan begeven. Meer dan duizend gezinnen zijn in gevaar, zei de chef van de civiele bescherming, Nathan Nkomo.

Het rampgebied van Idai strekt zich uit over honderden kilometers in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. De cycloon ging op 15 maart aan land bij de havenstad Beira in Mozambique. De regio werd door stormen verwoest en zware regenval zette grote gebieden blank. De bevoorrading kwam grotendeels tot stilstand, de infrastructuur ligt plat.

Het aantal doden lag zondag volgens de autoriteiten op meer dan 600, waarvan 145 in Zimbabwe. Volgens organisaties van de Verenigde Naties hebben ongeveer 60.0000 mensen in de regio hun woning verloren.

bron: Belga