Skeyes – Maandag opnieuw acties verwacht

Morgen/maandag zouden de Belgische luchtverkeersleiders opnieuw actie voeren, op initiatief van de vakbond ACV-Transcom. De acties werden afgelopen vrijdag aangekondigd, uit onvrede met het sociaal akkoord dat de directie van skeyes -het vroegere Belgocontrol- toen had afgesloten met de socialistische vakbond. Hoe groot de hinder voor het vliegverkeer maandag zal zijn, valt af te wachten. Volgens VTM Nieuws zouden de acties tussen 7 en 14 uur kunnen plaatsvinden, met mogelijk vertragingen tot gevolg. Er heerst al geruime tijd sociale onrust bij de luchtverkeersleiders. Verschillende vakbonden hebben een stakingsaanzegging lopen tegen de manier waarop het werk georganiseerd wordt en de hoge werkdruk.
Vorige week zorgden de acties nog voor heel wat vertraagde vluchten, van een half uur tot zelfs meer dan twee uur. Brussels Airlines moest enkele vluchten schrappen. Verschillende nachten was er gedurende meerdere uren zelfs helemaal geen vliegverkeer mogelijk, met vooral hinder voor het vrachtverkeer.
De directie probeerde afgelopen week uit de impasse te geraken, door in het paritair comité een akkoord af te sluiten met de socialistische vakbond ACOD. Maar onder meer ACV-Transcom vindt het geen goed akkoord en wil dus blijven actie voeren. Het is onduidelijk welke invloed de uitlatingen van skeyes-topman Johan De Cuyper, zondag tegenover enkele media, zullen hebben.

bron: Belga