Duizenden leerkrachten betogen in Rabat

Duizenden leerkrachten betogen in Rabat
Duizenden leerkrachten betogen in Rabat

Duizenden leerkrachten hebben zondag in Rabat betoogd om gratis onderwijs te verdedigen en te protesteren tegen het statuut van de contractuelen in Marokko, zo is ter plaatse vastgesteld. Zaterdag werd een enorme manifestatie van het onderwijzend personeel door de ordetroepen uiteengedreven. Daarbij vielen verscheidene lichtgewonden. “Het onderwijs moet gratis blijven”, scandeerden de betogers, en “het volk wil de afschaffing van de tijdelijke contracten” of “vrijheid, waardigheid, sociale rechtvaardigheid”.
De betoging eindigde zonder incidenten na een optocht tot aan het parlement in de Marokkaanse hoofdstad. Enkele honderden militanten van vakbonden en extreemlinkse partijen namen eraan deel.
De menigte was bijna even groot als zaterdag. Toen dreven de ordetroepen met wapenstokken en het waterkanon jonge contractuelen uiteen die de nacht wilden doorbrengen voor het parlement. Een zestigtal manifestanten zou lichtgewond geraakt zijn.
De 55.000 contractuele leerkrachten van Marokko betogen sinds maanden om het statuut van ambtenaar te eisen. Ze hebben hetzelfde loon als de vastbenoemde leerkrachten (5.000 dirham per maand, ongeveer 460 euro), maar niet dezelfde rechten, onder meer voor het pensioen.

Bron: Belga