Duitsland ongerust over Italiaanse deal met China over Nieuwe Zijderoute

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft kritiek op de overeenkomst die Italië met China sloot over de Nieuwe Zijderoute, het grote infrastructuurproject waarmee China Azië en Europa beter wil verbinden. Italië is het eerste G7-land dat in het project stapt. De Duitse minister Haas waarschuwt voor groeiende afhankelijkheid van China. China wil de infrastructuur voor weg- spoor- en scheepvaartverkeer verbeteren om de handel met Europa en Afrika te verbeteren. Het project is een paradepaardje van de Chinese leider Xi Jinping. Er zouden duizenden miljarden euro aan investeringen mee gemoeid zijn.

Meer dan zestig landen sloten zich al aan bij het project, onder wie de EU-lidstaten Griekenland, Polen en Hongarije. Uit de VS en de EU klonken ook al kritische geluiden en vrees dat China zijn invloedssfeer hiermee gevoelig uitbreidt.

Dat Italië als eerste land van de G7 nu tot het project toetreedt, is niet naar de zin van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Haas. "China is geen liberale democratie", zei hij zondag. Landen die denken slimme zaakjes te doen met de Chinezen, zullen raar opkijken als ze plots wakker zullen worden in afhankelijkheid." Volgens Haas kunnen lucratieve zaakjes op korte termijn wel eens een "bittere nasmaak" hebben.

Haas staat niet alleen met zijn kritiek. Zijn landgenoot, de Europese Commissaris voor Begroting Günther Oettinger, vindt dat de Europese Commissie het recht zou moeten hebben om een veto te stellen tegen een Chinese overname van belangrijke Europese infrastructuur.

bron: Belga