Topfavoriet Alaphilippe vloert Oliver Naesen in de sprint van Milaan-Sanremo

door
Belga
Leestijd 3 min.

De Fransman Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) heeft vandaag de 110e editie van Milaan-Sanremo (WorldTour) gewonnen, het eerste monument van het wielerjaar. Na 291 kilometer klopte hij in de spurt van een kopgroep Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) en de Pool Michal Kwiatkowski (Team Sky). De 'Primavera' maakte zijn bijnaam waar: de zon scheen en de temperaturen waren aangenaam bij de start in Milaan, en dat zou ook de bijna driehonderd kilometer richting Sanremo zo blijven. Het mooie weer zorgde voor een minder zware wedstrijd, en dat was goed nieuws voor de snelle mannen met ambities op winst.

In de traditionele vroege vlucht waren enkel renners uit de met een wildcard uitgenodigde ploegen present. De diabetesploeg Novo Nordisk stuurde liefst vier pionnen mee: Joonas Hentala, Andrea Peron, Charles Planet en Umberto Poli. Zij kregen het gezelschap van Mirco Maestri, Alessandro Tonelli, Guy Sagiv, Luca Raggio, Sebastian Schönberger en Fausto Masnada, die het langst zou overleven.

Favorieten Elia Viviani en Julian Alaphilippe (beiden Deceuninck-Quick Step), Peter Sagan en Sam Bennett (beiden BORA-hansgrohe), Fernando Gaviria en Alexander Kristoff (beiden UAE Team Emirates) en Caleb Ewan (Lotto Soudal) plaatsten in de achtervolging elk een man aan de kop van het peloton, en die brachten met een gestaag tempo de maximumvoorsprong van tien minuten terug. De sprinters beleefden een ideale aanloop richting Cipressa en Poggio, de cruciale hellingen.

Op de Cipressa (5,6 km aan 4,1 procent gemiddeld), de voorlaatste beklimming van de dag, bleef het scenario perfect verlopen voor de spurters. Het peloton reed gegroepeerd naar boven, zonder echte aanvalspogingen. Pas in de afdaling van de Cipressa kwam er een eerste uitval, van Niccolo Bonifazio. Achterin de grote groep moesten Dylan Groenewegen en Nacer Bouhanni toch al het onderste uit de kan halen om de aansluiting niet te verliezen.

Vuurwerk kwam er pas halfweg de Poggio (3,5 km aan 3,8 procent). Nadat zijn ploegmaats Zdenek Stybar en Philippe Gilbert een strak tempo hadden opgelegd, ging Alaphilippe in de reactie op een uitval van Alberto Bettiol. Hij deed zo een elitegroepje van zeven renners ontstaan dat met kleine voorsprong de afdaling indook, met verder ook Peter Sagan, Michal Kwiatkowski, Alejandro Valverde, Matteo Trentin en de Belgen Oliver Naesen en Wout van Aert.

In de nagelbijtende finale kwamen nog enkele renners aansluiten bij de kopgroep en deden zowel Naesen als Van Aert nog een schuchtere poging om solo weg te rijden, maar de sprint van de kopgroep bleek niet meer te ontlopen. Die werd ingezet door Sloveens kampioen Matej Mohoric. Alaphilippe kwam kwiek uit het wiel met Naesen in het spoor, en zag zijn eerste overwinning in Sanremo niet meer in het gevaar komen.

Achter de rug van Alaphilippe, Naesen en Kwiatkowski vulden Sagan en Mohoric de rest van de top vijf. Van Aert finishte voor wereldtoppers Valverde en Vincenzo Nibali als zesde. Simon Clarke en Matteo Trentin vervolledigden de top 10. Iets later kwam een kwartet renners van Deceuninck-Quick Step hand in hand over de streep, de negentiende en belangrijkste seizoenszege voor hun Belgische team vierend.

bron: Belga