Miljoen mensen betoogt in Londen voor nieuw referendum

Miljoen mensen betoogt in Londen voor nieuw referendum

De Britse hoofdstad in blauw en geel: meer dan een miljoen mensen, volgens cijfers van de organisatoren, hebben vandaag in Londen tegen de brexit gemanifesteerd. Organisator People’s Vote eist een referendum waarin de burgers over het definitieve brexitakkoord kunnen stemmen. Veel deelnemers droegen tijdens de mars, bij mooi weer, blauw-gele Europese vlaggen en waren ook in deze kleuren gekleed. Anderen droegen Britse vlaggen. De organisatoren spraken van een van de grootste protestmarsen in de geschiedenis van Groot-Brittannië, die alle verwachtingen overtrof. De politie gaf geen schatting van het aantal manifestanten, die uit alle delen van het land naar Londen waren gereisd, ook vanuit afgelegen eilanden.

De protestmars, waaraan ook veel gezinnen deelnamen, eindigde aan het parlement. “Deze hele brexshitshow moet ophouden! “, stond op een bord van een betoger te lezen.

Ondertussen eisen steeds meer politici het ontslag van premier Theresa May. Britse media schrijven dat de komende week beslissend wordt voor het lot van de Britse regeringsleider.

“Ik marcheer samen met mensen uit alle hoeken van ons land”, twitterde de Londen burgemeester Sadiq Khan, die tot de oppositionele Labour-partij behoort. Ook de minister-presidente van Schotland, Nicola Sturgeon, en veel andere politici namen aan de manifestatie deel.

bron: Belga