Cycloon Idai: VN-baas roept op tot solidariteit, terwijl dodental oploopt tot 293

Cycloon Idai: VN-baas roept op tot solidariteit
Cycloon Idai: VN-baas roept op tot solidariteit

Het officiële dodenaantal in Mozambique staat op 293 dodelijke slachtoffers, dat hebben de autoriteiten van het land gemeld. Daarnaast zijn er 1.511 gewonden geteld. Anderzijds zijn circa 90.000 mensen gered. De dodentol zal waarschijnlijk nog oplopen, omdat de prioriteit van de hulpverleners was om eerst mensen te redden in plaats van direct alle lijken te bergen.
President Filipe Nyusi sprak begin deze week nog van duizend doden. De tropische wervelstorm was vorige week met snelheden tot 190 kilometer per uur vanuit de Indische Oceaan over Beira en omgeving geraasd. Daarna volgden vloedgolven, overstromingen en zware regenbuien.

Secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om hun financiële giften voor noodhulp fors op te trekken. Volgens de VN-topman zal de komende maanden de nood blijven bestaan aan internationale solidariteit. De VN hebben al een eerste schijf van 20 miljoen dollar (17,7 miljoen euro) vrijgemaakt voor de eerste noodhulp.

Bron: Belga