Zero waste winkels in Vlaanderen en Brussel

Zero waste winkels in Vlaanderen en Brussel
Foto Pixabay

Vorige week schreven we al een artikel met enkele tips om zero waste boodschappen te doen. Glazen potten, katoenen zakjes en andere hulpmiddelen zijn daarbij onontbeerlijk. Maar natuurlijk moet je ook de juiste winkels zien te vinden. Gelukkig worden zero waste shops steeds populairder. Wij selecteerden er tien in Vlaanderen en Brussel.

1. Robuust (Antwerpen)

Robuust was bij de opening de eerste verpakkingsvrije winkel van België. Je vindt er groenten en fruit, maar ook droge voedingswaren, verzorgingsproducten en zuivel. Perfect dus om al je boodschappen in een keer te doen!

2. Ohne (Gent)

Net zoals bij Robuust kan je ook bij Ohne in Gent voor alles terecht. Vijf Gentenaars sloegen de handen in elkaar en richtten deze zero waste winkel op, aangemoedigd door onder andere Content in Leuven. Op de site vind je een handige gebruiksaanwijzing die je toont hoe je in de winkel te werk gaat.

3. Färm (Brussel e.a.)

Färm is een netwerk van coöperatieve biowinkels en heeft intussen maar liefst zeven vestigingen doorheen het land. Niet heel de winkel is zero waste, maar je vindt er heel wat verpakkingsvrije of -arme producten. Ook de verstoog is zeker de moeite waard om eens uit te testen!

4. Content (Leuven)

Net zoals Färm is ook Content in Leuven een coöperatieve. Dat betekent dat je aandeelhouder kan worden en op die manier korting kan krijgen op je aankopen. Content was een van de eerste verpakkingsvrije winkels in België en heeft intussen twee locaties. Bij De Smidse kan je elke week een katoenen tas vol groenten en fruit shoppen voor een zacht prijsje.

View this post on Instagram

NIEUW in De Smidse: De Content Groentetas! Vanaf nu kan je iedere donderdag jouw Content zak komen vullen met groenten en fruit voor een content prijsje. Hoeveel kost het? Een goedgevulde Content Zak: 15 euro
Student/Aandeelhouder: 12 euro Wil je liever een 10-beurtenkaart? Dat kan zeker! 120 euro (90 euro voor studenten en aandeelhouders). Je kaart blijft 3 maanden geldig. Hoe werkt het? Je koopt een Content Zak (of neemt jouw eigen Content zak mee) en vult die helemaal met groenten en fruit naar keuze. Aan de kassa laat je jouw gevulde zak zien en betaal je de vaste prijs. De kleine lettertjes De Contente Groentetas actie is enkel geldig voor een gevulde katoenen Content Zak. Een andere zak telt niet mee! Heb je nog geen tas? Dan koop je die de eerste keer aan en neem je die iedere donderdag weer mee. #zerowaste #verpakkingsvrij #lokaal #local #duurzaam #biologisch #organic #groentetas #wijzijncontent

A post shared by Content (@content_leuven) on

5. Kabas (Mechelen)

Kabas in Mechelen ligt vlakbij het station Mechelen-Nekkerspoel, handig als je na het werk nog even boodschappen wil doen. Je vindt er alles van eitjes tot schoonmaakgerei, dus zeker de moeite om eens langs te gaan.

6. Alimentation Géniale (Sint-Gillis)

Alimentation Géniale aan de Hallepoort ziet er misschien wat ‘bruut’ uit, maar de producten zijn dat allerminst. Alle groenten, fruit en andere bulkproducten zijn afkomstig van lokale of Europese producenten. Daardoor kan het aanbod ook wekelijks verschillen.

7. La Grainerie (Etterbeek)

Bij La Grainerie ligt de nadruk niet alleen op bulkproducten, maar ook op de plantaardige oorsprong. Deze winkel is daarom perfect voor de veganisten onder ons – of voor zij die graag wat minderen met eten van dierlijke oorsprong. Heb je trek? Dan kan je hier ook een koffiepauze houden, inclusief taartje!

8. Be O Markt (Gent)

Be O Markt in Gent is een versmarkt en versbar in een. Dat betekent dat je er niet alleen terecht kunt voor je boodschappen, maar ook voor een sapje of een gezonde snack. De winkel haalde z’n inspiratie bij de Brusselse Marché des Tanneurs en heeft als doel om lokale en biologische producten betaalbaar te houden.

9. Prana Bio Bulk (Zolder)

Niet alle producten bij Prana Bio Bulk zijn biologisch, omdat er soms een keuze gemaakt moet worden tussen biologisch, ecologisch verantwoord en duurzaam. Heb je geen tijd om zelf naar de winkel te gaan, dan kan je er ook voor kiezen om online je boodschappen te bestellen.

10. Zonder Meer (Kortrijk)

Zo goed als alle producten bij Zonder Meer zijn verpakkingsvrij en je kan je boodschappen zelfs per fietskoerier laten bezorgen! Je kan hier met je eigen potten en zakjes terecht voor etenswaren, poetsgerei en verzorgingsproducten.

View this post on Instagram

Klaar voor weekend van de klant!

A post shared by Zonder Meer (@zondermeerkortrijk) on