Waarom kamillethee diabetes kan voorkomen

Foto Pexels

Een lekkere tas thee kan ’s avonds smaken na een drukke werkdag. Maar wist je dat kamillethee niet alleen voor een goede nachtrust zorgt, maar ook diabetes kan onderdrukken of zelfs voorkomen?

We zouden allemaal een kopje kamillethee moeten drinken voor het slapengaan. Het gele bloempje heeft tal van voordelen voor diabetes. Let wel: het gaat hier om diabetes type 2, waarbij het lichaam niet meer goed reageert op insuline of niet voldoende insuline aanmaakt.

Kleurstoffen

De meeste mensen weten dat kamillethee goed helpt om in slaap te vallen. Maar er zitten volgens onderzoekers Richard Blackburn en Chris Rayner van de universiteit van Leeds nog meer voordelen aan kamille, melden ze op de website The Conservation. Zij doen al zo’n vijftien jaar onderzoek naar natuurlijke kleurstoffen, waaronder kamille. De felgele bloem werd vroeger namelijk gebruikt om een gele kleur aan wol, katoen of andere natuurlijk vezels te geven.

Tijdens hun onderzoek stonden ze versteld hoe krachtig de natuurlijke kleurstoffen waren. Daarna raakten ze aan de praat met andere onderzoekers die zich meer verdiepen in de voedingseigenschappen van kamille.

Spijsvertering

Door hun resultaten te bundelen kwamen ze tot de conclusie dat kamille door de natuurlijke kleurstoffen een effect heeft op de spijsvertering en de opname van koolhydraten. Glucoside en apigenine zijn kleurstoffen die je in kamille kan terugvinden. Zij beheersen de vertering van koolhydraten waardoor de bloedsuikerspiegel in balans blijft. Op dit moment proberen de onderzoekers te achterhalen of er ook medicijnen van kamille gemaakt kunnen worden.