Drie dingen die je nog niet wist over havermelk

Havermelk is aan een ware opmars bezig. Enkele jaren geleden hadden de meeste mensen er nog nooit van gehoord en tegenwoordig is het voor velen hun favoriete melkvervanger. Vorig jaar was er zelfs sprake van een tekort aan aanbod. De melk is niet alleen smakelijk, maar schuimt ook makkelijk op voor de perfecte cappuccino én is milieuvriendelijk.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

1. Rijk aan vezels

Niet alleen is de meeste havermelk vrij van zuivel, noten, soja, gluten en genetisch gemanipuleerde organismen, het drankje zit ook nog eens bomvol vezels. Met 2 gram per 240 ml krijg je dankzij een glas havermelk al een negende van je dagelijkse dosis vezels binnen. Niet slecht. Bovendien zit er 1 gram bèta-glucaan in, een specifieke vezel die perfect is om je cholesterolwaarden op peil te houden.

2. Milieuvriendelijk

In vergelijking met bijvoorbeeld amandelmelk bevat havermelk weliswaar meer calorieën, maar daar staat tegenover dat het goedje heel milieuvriendelijk is. Er is maar liefst zes keer minder water nodig tijdens de productie van havermelk vergeleken met amandelmelk. Haver is bovendien makkelijk in Europa te telen, terwijl amandelen vaak uit de Verenigde Staten worden geïmporteerd. Iets om rekening mee te houden als je bezig bent met afval en milieu.

3. Arm aan vet

De meeste havermelk bevat zo'n 5 gram vet per 100 milliliter en daarvan is slechts 0,2 gram verzadigd. Een pluspunt, aangezien een teveel aan 'slechte' vetten kan leiden tot een verhoogde cholesterol. De kans op hart- en vaatziekten verkleint wanneer je verzadigde vetten vervangt door volkoren koolhydraten. Let wel op de ingrediëntenlijst: soms worden er vetten toegevoegd aan de havermelk.