Syrië hekelt uitspraken Trump na erkenning Golanhoogten

Syrië hekelt uitspraken Trump na erkenning Golanhoogten
Syrië hekelt uitspraken Trump na erkenning Golanhoogten

Syrië heeft vandaag de verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump gehekeld over een erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten. Het standpunt “weerspiegelt duidelijk de minachting van de Verenigde Staten voor de internationale regels” en is een “flagrante schending van het internationaal recht”, aldus een bron bij het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover het staatspersbureau Sana. “Na 52 jaar is het tijd voor de Verenigde Staten om volledig de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten te erkennen”, tweette Trump donderdag. Die erkenning is van strategisch belang “voor de staat Israël en de regionale stabiliteit”, luidde zijn redenering.

In 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog, werd het grootste deel van de Golanhoogten door Israël veroverd ten koste van Syrië. In 1981 annexeerde Israël het gebied, maar die annexatie wordt internationaal niet erkend. Volgens het internationaal recht gaat het om Syrisch gebied dat door Israël wordt bezet.

Sinds een mislukte poging van Syrië om de Golanhoogten te heroveren in 1973 is er in het gebied een 75 kilometer lange bufferzone ingesteld, die onder toezicht staat van de Verenigde Naties.

Bron: Belga