Schipbreuk Grande America: 1.050 ton gevaarlijke goederen aan boord

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Italiaanse schip Grande America, dat op 12 maart schipbreuk leed op 300 kilometer van de Atlantische kust in Frankrijk, had 1.050 ton gevaarlijke goederen aan boord. Dat blijkt uit een gedetailleerde inventaris van de cargo die de maritieme prefectuur in Brest donderdag bekendmaakte.

De lijst werd overgemaakt aan vijf milieu-organisaties tijdens een vergadering in Brest met de maritieme prefectuur. Daarna werd ze online gezet. De dag na de schipbreuk had de maritieme prefectuur in een eerste balans gesproken van 365 containers aan boord. Daarvan zouden er 45 gevaarlijke goederen bevat hebben.

Het gaat onder meer om 85 ton natriumwaterstofsulfide, dat in de leerindustrie wordt gebruikt, 16 ton terpentijnsubstituut (white spirit), 720 ton zoutzuur, en 25 ton fungicide. Onder de ongevaarlijke goederen zijn er 2.100 voertuigen, waaronder 190 vrachtwagens en 22 bussen.

Naast de 2.200 ton ruwe olie waarvan al geweten was dat ze aan boord was van het schip transporteerde de Grande America ook 190 ton diesel en 70.000 liter olie. "Er is bijkomende informatie gevraagd aan de Grimaldi Group (de reder, nvdr)", zegt de prefectuur in een persbericht.

"Alles in deze inventaris is onrustwekkend", zegt Jacky Bonnemains, van de organisatie Robin des Bois. "Niet alleen de gevaarlijke goederen, maar ook de ongevaarlijke, met waarschijnlijk computers, auto-onderdelen, zelfs een zeer explosief voertuig op waterstof. Van 55 containers kennen we de inhoud niet." Robin des Bois diende donderdag klacht in tegen Grimaldi en tegen de commandant van het schip.

Nicolas Tamic van Cedre, een organisatie die gespecialiseerd is in ongevallen met watervervuiling, is optimistischer. Hij wijst erop dat zuren in water verdunnen. "We zitten in een gebied waar er weinig stroming is en in een hogedrukgebied. We hebben dus geen wind, zodat de vervuiling ter plaatse blijft. Maar het is niet makkelijk om de vervuiling te pakken te krijgen, want ze is verbrokkeld."

Bron: Belga