Namen slachtoffers aanslagen 22 maart aangebracht op muur station Maalbeek

In het metrostation Maalbeek zijn de namen van de zestien dodelijke slachtoffers van de aanslag op 22 maart 2016 aangebracht op de muur naast het herdenkingskunstwerk van kunstenaar Benoît Van Innis. De namen werden vanochtend onthuld na een ingetogen herdenkingsceremonie met slachtoffers en hun naasten. Ook onder anderen Brussels minister-president Rudi Vervoort, mobiliteitsminister Pascal Smet en burgemeester Philippe Close woonden de plechtigheid bij. De herdenking ging rond 9 uur van start en werd begeleid door een fagotblazer. De muziek maakte bij de zowat vijftig aanwezige slachtoffers en hun naasten emotionele herinneringen los. Er kwamen zelf ook twee slachtoffers aan het woord, die hun ervaringen deelden en ook een verbindende boodschap uitdroegen. “We moeten strijden voor een samenleving die meer tolerant is”, zei een van hen.

Beiden bedankten ook de hulpdiensten voor hun “heroïsche daden”. Onder meer leden van de politie, brandweer, civiele bescherming en het Rode Kruis waren aanwezig om hun steun te betuigen. De plechtigheid eindigde om 10 uur met een minuut stilte.

Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort en de burgemeester van Brussel Philippe Close waren van de partij. Ze legden elk een krans neer voor de herdenkingsmuur in het metrostation. Volgens Close was het belangrijk om aanwezig te zijn en zo de slachtoffers en nabestaanden een hart onder de riem te steken. “Niemand kan voorbereid zijn op wat zij meegemaakt hebben”, zei hij na afloop aan Belga. “Wij willen tonen dat Brussel hen niet vergeten is.”

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet wilde vandaag eveneens deelnemen aan de ceremonie, “niet alleen als mens, maar ook als vertegenwoordiger van het openbaar vervoer”. “En dat willen we laten zien”, aldus de minister. “Je ziet dat het voor de slachtoffers en nabestaanden erg belangrijk is om hier te zijn.”

bron: Belga