Kwal. EK 2020 - Frankrijk en Engeland nemen droomstart, Ronaldo kan Portugal niet naar zege loodsen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Frankrijk en Engeland zijn vrijdagavond voortvarend begonnen aan hun kwalificatiecampagne richting het EK in 2020. De Franse wereldkampioen ging met 1-4 winnen op bezoek bij Moldavië. Engeland en Raheem Sterling hielden op Wembley een schietoefening tegen Tsjechië (5-0). Voor de aftrap namen de 82.575 supporters in Londen een minuut stilte in acht ter ere van de slachtoffers van de aanslag in Nieuw-Zeeland. Nadien ontbond vooral man in vorm Raheem Sterling zijn duivels. De kwieke aanvaller van Manchester City brak haverwege de eerste halft de ban. Op slag van rust lokte Sterling een strafschop uit, en die nam Harry Kane maar al te graag voor zijn rekening: 2-0 aan de pauze. Na de thee maakte de alomtegenwoordige Sterling (62. en 68.) zijn hattrick vol. Nadien kreeg de uitblinker zijn applausvervanging en mocht toptalent Hudson-Odoi zijn debuut maken voor The Three Lions. De forfaitcijfers kwamen nog op het scorebord, na een ongelukkige own goal van Kalas (84.). De andere wedstrijd in groep A tussen Bulgarije en Moldavië eindigde op 1-1, Kosovo was bye.

Ook voor wereldkampioen Frankrijk gingen de doelpunten makkelijk binnen. Gastland Moldavië stond aan de rust al 0-3 in het krijt. Vooral de openingstreffer van Griezmann (24.) - een staalharde volley in het dak van het doel - mocht er zijn. Varane (27.) en Giroud (36.) namen de andere treffers voor hun rekening. Ook Mbappé (87.) kwam op het scorebord in Chisinau. Ambros (89.) redde de Moldavische eer. Nog in groep H ging het IJsland van Ari Skulason (Lokeren) winnen met 0-2 bij voetbaldwerg Andorra. Dezelfde score stand na 90 minuten op het scorebord in Albanië-Turkije.

Portugal kon voor het eerst sinds het WK in Rusland opnieuw een beroep doen op zijn sterspeler Cristiano Ronaldo, maar zijn aanwezigheid kon de Europese kampioen niet inspireren tegen Oekraïne. De Portugezen domineerden in het Estádio da Luz in Lissabon, maar scoren lukte niet. Bij de Oekraïners stonden Ruslan Malinovskyi (KRC Genk) en Roman Yaremchuk (AA Gent) in de basis. Het bleef echter 0-0, waardoor Luxemburg na de eerste speeldag de verrassende leider is in poule B. De ploeg van aanvoerder Laurent Jans (ex-Waasland-Beveren), Maxime Chanot (ex-KV Kortrijk) en doelman Anthony Moris (Excelsior Virton) klopte Litouwen voor eigen publiek met 2-1. Servië kwam niet in actie.

bron: Belga