EU-top - "Het moment van de beslissing is aangebroken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het door de Europese leiders uitgetekende tijdspad onderstreept hoe belangrijk het is dat het Britse parlement volgende week alsnog het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie goedkeurt en "een einde maakt aan de onzekerheid". Zo heeft premier Theresa May gereageerd op het uitstel van de brexit. "Het moment van de beslissing is aangebroken."

De Europese leiders besloten om het Britse vertrek uit de Europese Unie uit te stellen tot 22 mei indien het parlement zich volgende week alsnog achter het echtscheidingsakkoord schaart. Doet het dat niet, dan moet de Britse regering voor 12 april laten weten wat het wil: een brexit zonder akkoord of langer uitstel en deelname aan de Europese verkiezingen.

Hoewel May uitstel tot 30 juni had gevraagd, en de Europese leiders met dit tijdspad de facto haar agenda hebben overgenomen, aanvaardde de Britse premier het aanbod. "Ik denk dat de keuze voor de parlementsleden nu duidelijk is", reageerde ze. "Ik keer morgenochtend terug naar het Verenigd Koninkrijk en ga hard werken om steun te vergaren."

May had de parlementsleden woensdag in de gordijnen gejaagd door de schuld van de politieke impasse in Londen in hun schoenen te schuiven. Donderdagnacht klonk ze milder. "Ik heb respect voor de verschillende meningen. Ik heb mijn frustratie geuit, ik weet dat de parlementsleden ook gefrustreerd zijn. Maar ik hoop dat we het allemaal eens zijn dat het moment van de beslissing is aangebroken."

De Britse premier beklemtoonde nogmaals dat een derde afwijzing van het akkoord de Britse politiek voor een harde keuze plaatst. Zij voelt alvast weinig voor een Europese stembusgang. "Ik geloof heel sterk dat het fout zou zijn om aan de mensen te vragen om deel te nemen aan Europese verkiezingen, drie jaar nadat ze ervoor gestemd hebben om de EU te verlaten."

bron: Belga