Componiste Annelies Van Parys is muziekpersoonlijkheid van het jaar

De 44-jarige Annelies Van Parys is vrijdagavond de grote winnaar van De Klara’s, de jaarlijkse prijzen van de klassiekemuziekzender Klara. Ze sleepte zowel de prijs voor “muziekpersoonlijkheid van het jaar” als voor “componist van het jaar” in de wacht. Het is de eerste keer dat die laatste prijs werd uitgereikt. “Annelies Van Parys weet altijd te bekoren. Haar muziek raakt al je zintuigen”, oordeelde de jury. Naast Annelies Van Parys werd bij de “bijzondere prijzen” ook dirigent Jef Cleymans bekroond. Hij kreeg de “Iedereen Klassiek-prijs” voor de oprichting van en zijn blijvende inzet bij de C-koren in Ekeren. De “Carrièreprijs” was dan weer wegelegd voor Jerry Aerts, algemeen en artistiek directeur bij het Antwerpse kunstenhuis deSingel. Hij kreeg die uit handen van minister van Cultuur Sven Gatz.
Vrijdagavond waren er op het Klarafestival ook nog een reeks andere onderscheidingen. Zo werd de sopraan Lore Binon “belofte van het jaar”, de gambiste Romina Lischka “solist van het jaar” en het Brusselse Ictus “ensemble van het jaar”. Er werden ook zes “cd-prijzen” uitgereikt.
De Klara’s werden dit jaar al voor de negende keer georganiseerd. Dit jaar vond de uitreiking plaats in het Flageygebouw in Brussel. Dat gebeurde onder meer met de steun van auteursrechtenmaatschappij Sabam, minister van Cultuur Sven Gatz en de platenfirma’s Outhere en Pias.

bron: Belga