Betogingen van gele hesjes zaterdag verboden in buurt van Champs-Elysées

door
Belga
Leestijd 1 min.

De "gilets jaunes" mogen morgen in Parijs niet betogen op en rond de Champs-Elysées en Place de l'Etoile. Dat heeft de politieprefectuur van Parijs beslist. Ook de omgeving van het parlementsgebouw en het Elysée is verboden terrein. De vorige actie van de gele hesjes in Parijs ("acte 18") was afgelopen zaterdag uitgedraaid op rellen. Er werden 27 winkels geplunderd en 124 beschadigd, in de eerste plaats op de Champs-Elysées.

"Er zijn ernstige redenen om te vermoeden dat het geweld en de vernielingen zich opnieuw zullen voordoen bij de aangekondigde bijeenkomsten", zo motiveert Didier Lallement, de nieuwe prefect van de Parijse politie, zijn beslissing. De boete voor het manifesteren in een verboden zone wordt ook opgetrokken van 38 naar 135 euro.

De Franse premier Edouard Philippe had eerder al aangekondigd dat er op sommige plaatsen een verbod op betogingen kan komen. Ook in de Zuid-Franse stad Toulouse zijn manifestaties in de omgeving van het centraal gelegen Place du Capitole zaterdag verboden tussen 12 en 21 uur. Er is een betoging in die buurt aangekondigd op sociaalnetwerksites, maar er is geen officiële aanvraag ingediend.

Bron: Belga