Rutte kijkt ook naar samenwerking met Forum voor Democratie

Rutte kijkt ook naar samenwerking met Forum voor Democratie

De Nederlandse regering zal ook kijken of Forum voor Democratie (FVD) wil samenwerken met het kabinet in de Eerste Kamer. Er zal volgens premier Mark Rutte per onderwerp worden gekeken naar meerderheden. “Ik zou er ook op rekenen dat de partij die de grootste is geworden daartoe bereid is”, zei Rutte in de marge van de EU-top over de brexit in Brussel.
Hij feliciteerde FVD-leider Thierry Baudet met het feit dat diens partij de grootste is geworden in de Eerste Kamer. Het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verloor daar zijn meerderheid. De coalitie moet op zoek naar zeven zetels in de Senaat. Rutte vindt dat zijn VVD een “fatsoenlijke uitslag heeft behaald”. Het ziet ernaar uit dat zijn partij niet langer de grootste is: ze verloor één zetel en komt uit op 12 zetels, Baudets FVD wordt vanuit het niets de grootste met 13 zetels.

Rutte zei dat hij uitziet naar het contact met Baudet en zijn partij “om te kijken hoe wij tot verstandige meerderheden kunnen komen”. Hij hoopt dat Forum bereid is “de basis onder het bestuur van Nederland te versterken”.

De Nederlandse premier heeft nog geen contact gehad met Baudet sinds de uitslag van de verkiezingen bekend werd. In zijn toespraak, gisterenavond laat, had Baudet Rutte nog omschreven als een “onbenul”.

bron: Belga