Radna Fabias wint Herman de Coninckprijs met debuutbundel "Habitus"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Nederlands-Antilliaanse dichteres Radna Fabias heeft donderdagavond in Antwerpen de Herman de Coninckprijs gewonnen, een van de belangrijkste poëzieprijzen in het Nederlandse taalgebied. De uitreiking vond plaats in de Arenbergschouwburg. Opmerkelijk is dat Fabias de prijs won met haar debuut, de dichtbundel "Habitus". Naast Fabias waren ook Frouke Arns, Maria Barnas, Paul Bogaert, Paul Demets en Stefan Hertmans genomineerd voor de prijs, waar een geldbedrag van 7.500 euro aan verbonden is. Het gaat om een door literair kunstencentrum Behoud de Begeerte uitgereikte bekroning voor de beste dichtbundel van het voorbije jaar. Volgens het reglement moet elk jaar een van de genomineerde werken een debuut zijn en dat was ditmaal dus "Habitus". Ietwat verrassend won die dus ook meteen.

De jury, onder leiding van literair recensente Fleur Speet, prees Fabias zowel voor haar "poëzie met ballen en borsten" als voor haar "schitterend talent, dat een vitalistische vernieuwende woordkracht toont". Haar dichtbundel zou dan weer een "pageturner" zijn. "Het is het verhaal van de wankele nieuwkomer die zich stoer moet aanpassen en zich bijna lichamelijk verwondert", klinkt het in het juryverslag. "Het verhaal van hoe bevreemdend het gewone van de gemeenschap kan zijn, hoe ongewoon het is om daar middenin te staan terwijl je je misschien wezenlijk anders voelt, met een mix van stemmen in je hoofd."

Uit "Habitus" selecteerde de jury het gedicht "Ik zoek je in de stad" om op 4.000 posters te plaatsen die vanaf vrijdag gratis verkrijgbaar zijn in 160 boekhandels.

Eerder won Fabias in Nederland al de C. Buddingh'-prijs en de Awaterprijs.

bron: Belga