"Nokia-smartphones stuurden gegevens naar Chinese server"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Smartphones van Nokia hebben gebruikersgegevens doorgestuurd naar een server in China. Dat ontdekte de Noorse omroep NRK. De Finse ombudsman voor dataprotectie start een onderzoek. HMD Global, het Finse bedrijf dat de telefoons maakt, zegt dat er een software-update is uitgerold. Een consument had het internetverkeer van zijn smartphone Nokia 7 Plus onderzocht en vastgesteld dat er datapakketjes werden verstuurd naar een server in China. Telkens stuurde het toestel zijn geografische positie, het simkaartnummer en het serienummer naar een server van staatsbedrijf China Telecom. De consument lichtte de Noorse omroep in.

Producent HMD Global, dat in 2016 samen met het Chinese Foxconn de licentie op het merk Nokia kocht, erkent dat een deel van de Nokia 7 Plus-toestellen inderdaad gegevens naar China stuurde. De meeste klanten zouden inmiddels een update geïnstalleerd hebben die dat doet stoppen. Nog volgens het bedrijf zou het niet mogelijk geweest zijn om mensen te identificeren met de doorgestuurde gegevens. De Nokia 7 Plus wordt ook verkocht in China.

De Finse ombudsdienst voor databescherming is een onderzoek begonnen, melden verschillende media. Volgens ombudsman Reijo Aarnio is er mogelijk sprake van een inbreuk op de Europese GDPR-wetgeving.

bron: Belga