Nieuwe bewakingsdienst politie draait vierkant

Nieuwe bewakingsdienst politie draait vierkant

Sinds 1 januari heeft de politie een grote Directie Beveiliging (DAB) die alle mogelijke bewakingsopdrachten moet uitvoeren, maar ze vindt er amper personeel voor. Op termijn moet de dienst ruim 1.600 mensen tellen. De doelstelling voor 1 januari was om al 916 werknemers te tellen. Maar er werken nu nog altijd maar 658 mensen, van wie er 32 administratief werk doen en maar 626 effectief op het terrein kunnen worden ingezet, meldt De Tijd vandaag. De nieuwe politiedirectie moet nochtans een lange lijst met bewakingsopdrachten verzekeren. Dat gaat van de bewaking van kritieke infrastructuur zoals de kerncentrales, de luchthaven van Zaventem, de koninklijke paleizen en de militaire kwartieren van de NAVO in ons land tot het vervoer van gedetineerden. De dienst kan ook worden ingezet voor escortes en de beveiliging van politieoperaties.

De cijfers die minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) aan PS-Kamerlid Nawal Ben Hamou bezorgde, zetten het personeelsgebrek in de verf. Meer dan de helft van de leden van de Directie Beveiliging – 389 van de 626 – zijn gewoon ambtenaren van het vroegere veiligheidskorps van justitie die zijn overgeplaatst naar de politie. Amper 32 militairen hebben de overstap gemaakt naar de nieuwe politiedirectie.

Volgens Carlo Medo van de politievakbond NSPV zijn de budgetten wel voorzien, maar is er een probleem om mensen aan te trekken voor politiejobs.

bron: Belga