Nederlandse kranten unaniem: coalitie heeft probleem in senaat

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Nederlandse ochtendkranten zijn redelijk eensgezind in de analyse van de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Conclusie: de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft een probleem in de Eerste Kamer. Het rechts-populistische Forum voor Democratie, dat uit het niets de grootste partij lijkt te worden, zet zich graag af tegen Haagse taferelen. De uitslag betekent dus niet alleen een verlies voor de coalitie, maar het is een afstraffing voor de gevestigde orde, schrijft De Telegraaf. Rutte zal moeten bellen, bellen, bellen, schrijft het Algemeen Dagblad. De premier heeft dat al vaker gedaan, maar nu wordt het wel een heel stuk lastiger dan voorheen.

"Kabinet in lastig parket gebracht", kopt de Volkskrant in haar analyse. Het derde kabinet-Rutte moet zien door te regeren met een tekort van waarschijnlijk zeven zetels in de Eerste Kamer.

Dagblad Trouw omschrijft Forum voor Democratie als een "politiek koekoeksjong" waar de provincies mee opgescheept zitten. In de twaalf provincies is de ongekende opkomst van de partij van Baudet de grote verrassing. Forum heeft geen folder of ballon uitgedeeld, maar de talloze radiospotjes, de advertentie in De Telegraaf en vooral het mediaoptreden van Baudet hebben hun werk gedaan, meent Trouw.

De analist van NRC schrijft dat de monsterzege van Baudet Rutte naar links dwingt. Van de krappe meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer blijven er nog maar 31 over. Tegelijkertijd, en dat is de paradox van een rampzalige avond voor Mark Rutte, is de situatie er voor de premier een stuk overzichtelijker op geworden. Rutte III moet, als de coalitie dingen gedaan wil krijgen, linksaf.

Bron: Belga