Meer dan 2.600 klimaatbetogers in Wallonië

Meer dan 2.600 klimaatbetogers in Wallonië

De elfde nationale mars op donderdag van de klimaatspijbelende jongeren streek neer in Luik. Ook vlakbij de Waalse grootstad, in Saint-Georges-sur-Meuse, kwamen leerlingen op straat voor een ambitieuzer klimaatbeleid, net als in Waver, de stad van premier Charles Michel. De marsen brachten in totaal meer dan 2.600 deelnemers op de been. De mars in Luik vertrok rond 13 uur aan het treinstation Luik-Guillemins. Vlaamse scholieren, met onder meer boegbeeld Anuna De Wever, kwamen hun Franstalige collega’s versterken, en er was ook steun van enkele ‘gele hesjes’ en van Grootouders voor het Klimaat. Dat was alles samen goed voor meer dan 1.000 manifestanten.

Adelaïde Charlier, het Franstalige uithangbord van Youth for Climate, riep de politiek nog maar eens op om een klimaatwet goed te keuren. “We zijn zeer ontgoocheld, maar we zullen de druk op de ketel houden”, klonk het. De beweging wil blijven mobiliseren tot de verkiezingen van 26 mei.

Ook in Saint-Georges-sur-Meuse, niet zo ver van Luik, kwamen leerlingen donderdagvoormiddag op straat voor het klimaat. Het ging om zo’n 600 scholieren van het basis- en secundair onderwijs uit twee scholen. Een delegatie had een ontmoeting met de burgemeester van de gemeente en maakte een brief over met voorstellen om Saint-Georges-sur-Meuse meer duurzaam te maken.

In Waver ging het initiatief voor de mars ook uit van de leerlingen van een school. Daar waren er ongeveer duizend deelnemers. Burgemeester Françoise Pigeolet ontving een delegatie scholieren en kreeg een lijstje met concrete ecologische eisen overhandigd.

In Vlaanderen waren er vandaag klimaatmarsen in Antwerpen en Brussel. In de hoofdstad kwamen zo’n 500 betogers op straat, in Antwerpen ongeveer 200.

bron: Belga