Mechelen annuleert vuurwerk van 11 en 21 juli

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er zal in Mechelen geen vuurwerk worden afgeschoten op de Vlaamse en Nationale Feestdag in juli. Dat laat het stadsbestuur vandaag weten. De beslissing komt er nadat gisteren een gezamenlijk voorstel tot decreet werd ingediend bij de Vlaamse regering om een vuurwerkverbod in Vlaanderen op te leggen en vuurwerk enkel toe te laten met uitdrukkelijke toestemming van het gemeentebestuur. De stad Mechelen annuleert het vuurwerk op 11 en 21 juli omdat die zeer verstorend kunnen zijn voor het dierenwelzijn. "We hadden enkele weken geleden al besproken dat we meer rekening zouden houden met het dierenwelzijn, dat toch wel verstoord wordt door vuurwerk", zegt schepen van Dierenwelzijn Koen Anciaux (Open Vld). "Nadat gisteren het voorstel tot decreet werd ingediend in het Vlaams Parlement hebben we besloten ons standpunt daarover meteen kenbaar te maken."

Volgens Anciaux betekent het afschaffen van het vuurwerk op twee feestdagen niet dat de festiviteiten worden ingeperkt. "Het welzijn van onze dieren heeft in Mechelen voorrang op vuurwerk", zegt hij. "We willen de angst bij de dieren zoveel mogelijk beperken. Daarom bekijken we de mogelijkheden voor het afsteken van geluidsarm vuurwerk tijdens oud en nieuw vanop de Romboutstoren."

Voor de festiviteiten van 11 en 21 juli komt nu wat extra budget vrij om te investeren in iets anders. "We kunnen geen drie keer geluidsarm vuurwerk afsteken, dat zou een kostelijke zaak worden en de dienst erfgoed wil ook liever niet dat de Sint-Romboutstoren daarvoor wordt gebruikt. De organisatie van de Mechelse feesten bekijkt dus mogelijke alternatieven."

Verenigingen die voor hun festiviteiten een vuurwerk willen afschieten moesten ook in het verleden al toestemming vragen dus voor hen verandert deze beslissing niets.

bron: Belga