Kamer zet licht op groen voor uitbreiding tax shelter naar gamingindustrie

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Kamer heeft vanavond quasi unaniem een wetsvoorstel (van CD&V, Open Vld en N-VA) goedgekeurd dat de tax shelter voor film en podiumkunsten uitbreidt naar de gamingindustrie. De wet moet de sector een duwtje in de rug geven zodat die de concurrentie met het buitenland beter aan kan gaan. De omzet van games wereldwijd, sinds enkele jaren meer dan honderd miljard dollar, is groter dan die van de film- en de muzieksector samen. Ons land neemt daarvan "slechts" 43,6 miljoen euro voor zijn rekening.

België heeft nochtans uitstekende opleidingen rond de productie van games, met name in Kortrijk, in Genk en in Namen. Maar de kleine gamingbedrijven in ons land kunnen de concurrentie met grote buitenlandse spelers niet aan, wegens gebrek aan middelen. Heel wat Belgische afgestudeerden moeten vaak noodgedwongen naar het buitenland verhuizen of werk zoeken in een andere sector. In de Belgische gamingsector zouden zowat 800 mensen werken.

CD&V-Kamerlid Roel Deseyn zegt dat Finland dankzij een gelijkaardige tax shelter zijn gaming industrie een serieuze boost heeft gegeven. De werkgelegenheid is daar op vijf jaar tijd verdubbeld, de omzet liep in 2014 op tot 1,8 miljard euro.

bron: Belga