EU-top - Europese leiders houden straks nog strategisch debat over relaties met China

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ook al gaat de brexit met alle aandacht lopen, op de Europese top in Brussel staan nog andere discussiepunten op de agenda. Zo hopen de Europese leiders donderdagavond nog het geplande strategische debat over hun relaties met China te houden - het eerste dergelijke debat in dertig jaar. Het is de EU beginnen dagen dat ze zich assertiever moet opstellen tegenover de economische macht en politieke invloed van Peking. "De EU en China zijn strategische economische partners, maar ook concurrenten. Onze economische relatie kan ons beiden zeer veel opleveren indien de concurrentie eerlijk verloopt en handels- en investeringsrelaties gebaseerd zijn op wederkerigheid." Europees commissaris Jyrki Katainen, bevoegd voor Investeringen en Concurrentievermogen, zegt welke problemen Europa ontwaart in zijn relaties met China. In een document dat de basis moet vormen voor de discussie op de top, doet de Commissie een reeks voorstellen die de EU moeten toelaten de hakken in het zand te zetten.

Een groot probleem is het gebrek aan wederkerigheid. Terwijl China veel kansen krijgt om in Europa te investeren, schermt het omgekeerd zijn eigen markt te veel af, is de analyse. Hetzelfde probleem geldt voor openbare aanbestedingen. De Commissie wil China daarom aansporen om eindelijk mee te werken aan de noodzakelijke hervorming van de Wereldgezondheidsorganisatie, die de multilaterale handel in goede banen moet leiden. Een bilateraal Europees-Chinees investeringsverdrag moet voor een 'level playing field' zorgen.

De Commissie hoopt ook de lacunes in de Europese wetgeving te dichten om de "verstorende effecten" tegen te gaan van door de Chinese overheid gesteunde investeringen en van het feit dat Europese bedrijven de facto in handen van Peking komen.

Een ander punt van bezorgdheid is de klimaatverandering. De EU gaat China oproepen om zijn emissies tegen 2030 te stoppen, zoals ook het Klimaatakkoord van Parijs het wil. De Commissie werkt tevens aan een strategie om de 5G-netwerken op Europese bodem veiliger te maken. In de Verenigde Staten mag bijvoorbeeld geen beroep gedaan worden op het Chinese Huawei om 5G-netwerken te ontwikkelen. De vrees bestaat het bedrijf spionageopdrachten uitvoert voor de Chinese overheid.

Het debat op de top dreigt wel de verdeeldheid onder de lidstaten tegenover China bloot te leggen. Hongarije, Griekenland en Portugal bijvoorbeeld staan welwillender tegenover Peking dan andere landen. België is een van de lidstaten die China ook wil aanspreken op zijn respect voor de mensenrechten.

De Europese leiders moeten met hun debat het pad effenen voor de EU-China-top, die op 9 april plaatsvindt. Er wordt verwacht dat ze ook de onderhandelingen tussen Brussel en Peking over het investeringverdrag aanvuren. Die zouden tegen 2020 afgerond moeten zijn.

Overigens valt de discussie samen met een bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Europa. Donderdag landde hij in Rome, dinsdag wordt hij door de Franse president Emmanuel Macron ontvangen op het Elysée in Parijs. Voor die gelegenheid nodigde Macron ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker uit naar Parijs.

bron: Belga