Vijf dingen die je nog niet wist over de clitoris

Vijf dingen die je nog niet wist over de clitoris
Foto Unsplash

De clitoris, het is een vrouwelijk lichaamsdeel dat maar al te vaak over het hoofd wordt gezien. Nochtans geeft 73 procent van de vrouwen aan dat clitorale stimulatie belangrijk is om een orgasme te krijgen. Tijd dus om je kennis wat bij te schaven. Wist je bijvoorbeeld dat een clitoris gemiddeld 17 centimeter meet?! 

1. Penissen en clitorissen

Mannen hebben het voortdurend over de grootte van hun penis, maar wist je dat de gemiddelde clitoris 17 centimeter meet? Dat is ongeveer even lang als een piemel in erectie. En daar houden de gelijkenissen niet op. Door stimulatie en rond de eisprong wordt dat kleine ‘knopje’ nog groter. Begin je nu niet druk te maken over de exacte afmetingen, want die doen er, net zoals bij mannen, eigenlijk niet toe.

2. Rare kronkels

Je hebt het wellicht al door, maar het grootste deel van de clitoris zit aan de binnenkant van je lichaam. Daardoor krijg je de eigenlijke vorm nooit te zien. De Australische urologe Helen O’Connell kwam er echter achter dat de clitoris de vorm heeft van een vorkbeen. De clitoris die je ziet, is dus slechts het topje van de ijsberg.

3. Interne stimulatie

Net door die bijzondere vorm is het ook mogelijk om de clitoris van binnenuit te stimuleren. Tijdens de penetratie verandert de vagina van vorm, waardoor de achtduizend (!) zenuwuiteinden van de clitoris verschuiven en gestimuleerd worden. Heel wat mensen zweren daarom bij een orgasme door penetratie. Het is gewoon een kwestie van de juiste hoek te vinden, want het klassieke missionarisstandje doet weinig goeds voor je clitoris. Op z’n hondjes is heel wat effectiever.

4. Externe stimulatie

Als je nu denkt dat je je clitoris al heel je leven fout stimuleert (namelijk van buitenaf): geen nood. Ook externe stimulatie is een belangrijke factor om klaar te komen. Sommige vrouwen verkiezen directe stimulatie (dus echt OP het knopje), andere errond en nog andere intern. Test gerust alle mogelijke technieken uit om te weten wat voor jou het beste werkt.

5. Ouderdom speelt geen rol

Leuk weetje: in tegenstelling tot de rest van je lichaam, wordt je clitoris nooit oud. Net als de neus blijft ze wel groeien, maar ouderdomstekenen zijn er verder niet. De clitoris van een 30-jarige en een 70-jarige vrouw zijn dus praktisch hetzelfde.