Uitstel is "noch automatisch, noch zeker"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franse regering benadrukt dat de goedkeuring van de Europese leiders voor het uitstel van de brexit tot 30 juni "noch automatisch, noch zeker" is. Dat berichten de Franse media. "De positie van Frankrijk is simpel: de Britse eerste minister moet ons uitleggen hoeveel tijd ze nodig heeft, om wat te doen." De Britse premier Theresa May heeft Europees president Donald Tusk vandaag in een brief gevraagd om een uitstel van de brexit tot 30 juni. Intussen wil ze haar echtscheidingsakkoord een derde keer aan het parlement voorleggen, in de hoop dat het er dit keer wel passeert.

De Fransen koppelen daar meteen een waarschuwing aan. "Het uitstel is noch automatisch, noch zeker", zegt de woordvoerder van de Franse regering, Benjamin Griveaux. De 27 andere staatshoofden en regeringsleiders moeten op de Europese top van donderdag en vrijdag unaniem hun zegen geven.

Griveaux zei nog dat een "technisch uitstel tot de mogelijkheden kan behoren om het parlementaire werk rond te krijgen als er een akkoord is". Met andere woorden: zonder echtscheidingsakkoord met de EU dat de goedkeuring heeft gekregen van het parlement, ligt een uitstel moeilijk. Maar "men moet niet speculeren, het is aan Londen om voorstellen te formuleren", aldus Griveaux. "We zullen hier morgen over spreken met onze Europese collega's. De positie van Frankrijk is simpel: de Britse eerste minister moet ons uitleggen hoeveel tijd ze nodig heeft, om wat te doen. Een uitstel is geen doeleinde op zich, maar slechts een modaliteit om een doel te bereiken."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel reageerde bij monde van haar woordvoerder Steffen Seibert tevreden met het "duidelijke verzoek" van de Britten. Over de positie die Berlijn op de Europese top zal aannemen, wilde Seibert niets kwijt.

bron: Belga