Uitstel brexit tot voorbij 23 mei stelt EU voor juridische problemen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als de artikel 50-procedure, die het kader schept voor de brexit, verlengd wordt tot 30 juni, dan zal dat de Europese Unie voor ernstige juridische problemen stellen. Dat zegt een hooggeplaatste diplomatieke bron vandaag. Elke uitstel van de brexit tot voorbij 23 mei veronderstelt dat het Verenigd Koninkrijk verkiezingen voor het Europees Parlement organiseert, luidt ook de analyse van de Europese Commissie. De Britse premier Theresa May heeft vandaag bevestigd dat ze de EU om een uitstel van de brexit tot 30 juni zal vragen. In Europese kringen valt echter te horen dat dat geen evidentie is omdat dat de EU voor ernstige juridische problemen dreigt te stellen. Dat heeft alles te maken met de Europese verkiezingen die plaatsvinden van donderdag 23 tot zondag 26 mei.

Als het Verenigd Koninkrijk op 23 mei nog steeds een EU-lidstaat is maar geen verkiezingen organiseert, dan schendt het formeel de Europese verdragen en is de Commissie verplicht een inbreukprocedure te starten. En wanneer het nieuw verkozen Europees Parlement op 2 juli voor het eerst in plenaire vergadering bijeenkomt zonder dat daar Britse verkozenen aanwezig zijn, dan kan elke EU-burger naar het Europees Hof van Justitie stappen en claimen dat het parlement niet correct is samengesteld. Dat zou de goede werking van dat parlement bemoeilijken, zo niet onmogelijk maken.

"Ik denk dat de Europese leiders zich morgen (op de Europese top, red.) tegen dit risico gaan willen indekken", zegt een diplomatieke bron. Een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigt dat voorzitter Jean-Claude Juncker Theresa May ervoor gewaarschuwd heeft geen uitstel tot voorbij de Europese verkiezingen te vragen. "De terugtrekking uit de EU moet vóór 23 mei plaatsvinden, anders zullen we met institutionele moeilijkheden te maken krijgen en met juridische onzekerheid. Als de verlenging verder gaat dan 23 mei, moet het VK verkiezingen organiseren."

Dat de EU27 zomaar zullen meegaan in Mays verzoek om uitstel tot 30 juni, lijkt dus moeilijk voor te stellen. Bovendien, zegt de diplomatieke bron, is het te kort dag om een beslissing voor te bereiden als de brief van May, met daarin het verzoek om uitstel, pas woensdag in de bus valt. Een extra Europese top lijkt zich op te dringen.

bron: Belga