Provincieraadsverkiezingen Nederland – Rechtsliberale VVD en rechtspopulistische Forum voor Democratie grootsten in Senaat

De rechtsliberale partij VVD van premier Mark Rutte en de nieuwe rechtspopulistische partij Forum voor Democratie worden na de provincieraadsverkiezingen in Nederland met elk twaalf zetels de grootste partijen in de Eerste Kamer, of de “Senaat in het Nederlandse Parlement”. Zo luidt een prognose van opiniepeiler Maurice De Hond. De regeringspartijen zijn hun meerderheid kwijt in die kamer. De VVD verliest daarmee in vergelijking met de vorige verkiezingen in 2015 één zetel, Forum deed toen nog niet mee.
Het christendemocratische CDA zou uitkomen op acht zetels, dat is een verlies van vier. GroenLinks boekt juist winst en stijgt volgens de prognose van De Hond van vier naar zeven.
Het linksliberale D66 levert ook net als het CDA flink in.
De regering Rutte III bestaat uit VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Goed voor 38 zetels in de huidige Eerste Kamer die 75 zetels telt.
Volgens een exitpoll van Ipsos voor de openbare omroep NOS daalt het aantal zetels van de vier regeringspartijen naar 31 stuks. Zij zullen op zoek moeten gaan naar steun van andere partijen. Forum voor Democratie komt vanuit het niets met 10 zetels in de Senaat. GroenLinks stijgt van vier naar acht senatoren.

Bron: Belga