Martinez mist meerdere certitudes, "maar ook onze jongeren hebben al nodige ervaring"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Rode Duivels openen morgen hun parcours richting het EK 2020 met een thuiswedstrijd tegen Rusland. Bondscoach Roberto Martinez wil tegen de op papier grootste concurrent in de kwalificatiegroep meteen de punten thuishouden. "Rusland was een van de verrassingen op het WK, we rekenen op de steun van onze fans om het verschil te maken", verklaarde de Spanjaard vandaag op een persconferentie in het Belgian Football Center in Tubeke. De Duivels schreven in 2018 geschiedenis met een historische bronzen WK-medaille, maar eindigden het jaar met een domper. Na een zware 5-2 nederlaag in Zwitserland sneuvelde België in de UEFA Nations League in de poules. "Het verlies in Zwitserland willen we nu achter ons laten", vertelde Martinez. "Maar ik waarschuw: we zullen in deze voorronde geen cadeaus krijgen. We zullen ervoor moeten knokken, ieder duel opnieuw. In maart 2017 oefenden we nog tegen Rusland (3-3 in Sochi), maar het is nu een ploeg die met meer vertrouwen voetbalt. De Russen moeten de bal niet in de ploeg hebben om de tegenstander pijn te doen. Dat hebben we op het WK nog gezien."

Martinez moet in het begin van de kwalificatiecampagne heel wat zekerheden missen. Axel Witsel (adductoren), Vincent Kompany (spierblessure), Kevin De Bruyne (hamstrings), Thomas Meunier en Mousa Dembélé (enkel) missen de wedstrijd tegen Rusland en Cyprus, Romelu Lukaku is al sowieso out voor Rusland. Na ook nog het recente pensioen van Marouane Fellaini, moet Martinez noodgedwongen verjongen. Youri Tielemans en Leander Dendoncker lijken in de basis te gaan starten, en ook Timothy Castagne mag hopen op speelminuten.

"Youri en Leander zitten op clubniveau in een goede periode", verduidelijkte de Spanjaard. "Vergeet niet dat ze bij de nationale ploeg al wat ervaring hebben, met belangrijke wedstrijden op het WK. Timothy is beschikbaar, en ook Dennis Praet maakte indruk op training. Ik heb verschillende opties."

Martinez benadrukte voorts de kwaliteiten van Thibaut Courtois. De Limburger lijkt sinds de komst van Zinédine Zidane naar Real Madrid naar de bank verwezen. "Thibaut is een geweldige doelman en ik kijk ernaar uit om hem morgen aan het werk te zien. Hij liet op het WK zien dat hij terecht de prijs voor beste doelman kreeg. Ik twijfel niet aan hem en beschouw hem al lang als 's werelds nummer 1."

Bron: Belga