Brussels staatssecretaris Debaets roept op “bommakende Factcheckers” op één te schrappen

Brussels staatssecretaris Debaets roept op "bommakende Factcheckers" op één te schrappen

Brussels staatssecretaris Bianca Debaets is verontwaardigd dat het één-programma “Factcheckers” zal testen hoe makkelijk je een bom van de aanslagen van 22 maart kan namaken, en dat aan de vooravond van de herdenking van de aanslagen in Brussel en Zaventem. Debaets roept op dat item te schrappen. “Ik respecteer uiteraard de vrije media en de onafhankelijkheid van de programmatie van de openbare omroep”, zegt Debaets. “De VRT biedt bijzonder veel kwaliteit en boeiende informatie aan haar lezers, kijkers en luisteraars. Maar duiden hoe en of een bom kan nagemaakt worden op de vooravond van de herdenking van de aanslagen is niet alleen zeer onrespectvol, maar ook gevaarlijk.”

Online zijn er op allerlei fora al instructies en handleidingen terug te vinden zijn voor het maken van een bom. Dat de openbare omroep dit nog eens in de kijker zet, gaat een brug te ver voor de staatssecretaris. “Dit lijkt op de kat bij de melk zetten”, vindt Debaets. “Mensen die met de gedachten rondlopen om aanslagen te plegen zijn gevaarlijk en mogen niet getriggerd worden door een didactisch programma dat publiek beschikbaar is in het hele land. Daar komen nog eens de recente, verschrikkelijke gebeurtenissen in het buitenland bij en de granaatontploffingen in Antwerpen.”

De openbare omroep zou de nodige maatregelen nemen voor het wegbliepen van de ingrediënten die nodig zijn voor het maken van een bom, maar dat is voor Debaets onvoldoende. De gevoeligheid is drie jaar na de aanslagen nog te groot, vindt Debaets.

bron: Belga