Berlijn tevreden met duidelijkheid over uitstel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Berlijn reageert tevreden op het "duidelijke verzoek" van de Britten om de brexit uit te stellen tot 30 juni. Dat zegt Steffen Seibert, de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel. Of de Duitsers die vraag tijdens de Europese top van morgen ook zullen goedkeuren, wilde Seibert niet zeggen. De Britse premier Theresa May heeft Europees president Donald Tusk vandaag in een brief gevraagd om een uitstel van de brexit tot 30 juni. Intussen wil ze haar echtscheidingsakkoord een derde keer aan het parlement voorleggen, in de hoop dat het er dit keer wel passeert.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel "verwelkomt het feit dat er nu een duidelijk verzoek van Groot-Brittannië is", reageert ze bij monde van haar woordvoerder Steffen Seibert. "Dit is de basis waarop de 27 andere EU-leiders donderdag en vrijdag kunnen reageren", zei hij nog.

May heeft de unanieme goedkeuring van alle andere staatshoofden en regeringsleiders nodig wil ze de brexit uitstellen tot na 29 maart. Zij bespreken de kwestie donderdag en vrijdag op de Europese top in Brussel. Over het standpunt dat Berlijn daar zal aannemen, wilde Seibert vandaag nog niets kwijt. "Er zal zeer zeker intensief gediscussieerd worden", klonk het.

De Europese Commissie wierp woensdag meteen een juridisch probleem op bij een uitstel tot 30 juni. Als de brexitdatum voorbij 23 mei wordt opgeschoven, dan moeten de Britten Europese verkiezingen organiseren. Voor Berlijn is dat "één van de vragen die beantwoord moet worden, waarover gediscussieerd moet worden." Merkel wil er zich wel "tot de laatste minuut" voor inzetten een brexit zonder deal te vermijden. "Een exit van het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord is in niemands belang", herhaalde Seibert het Duitse standpunt nog eens.

bron: Belga