"Aanpak tienerpooiers prioriteit voor justitie en hulpverlening"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De aanpak van tienerpooiers is een "absolute prioriteit" voor justitie en hulpverlening. Dat zeggen federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in een reactie op een reportage van Pano over tienerpooiers. Pano bracht woensdag een reportage met getuigenissen van slachtoffers van tienerpooiers. De getuigenissen geven een inkijk in de mechanismen van de wereld van tienerpooiers.

In een gezamenlijke reactie bestempelen ministers Koen Geens en Jo Vandeurzen de seksuele uitbuiting van minderjarigen respectievelijk als "verwerpelijk" en "aanstootgevend en onaanvaardbaar".

De twee CD&V-excellenties benadrukken dat de aanpak van tienerpooiers al jarenlang een prioriteit is bij politie, gerecht en hulpverlening. Ze sommen daarbij de inspanningen van justitie en hulpverlening op, gaande van de gerichte opsporing op internet door de 'Cel internetrecherche' tot bijkomende plaatsen in de jeugdhulp en de centrale rol van de vzw Payoke als meldpunt voor slachtoffers van tienerpooiers.

Volgens Geens en Vandeurzen blijkt uit de cijfers dat tienerpooiers vooral actief zijn in Antwerpen. "Een rondvraag bij referentiemagistraten in februari 2019 leert dat voor de provincie Antwerpen in 2018 een 30-tal dossiers werden onderzocht door de politiediensten, waarvan een aantal nog lopende. Daarvan zijn er vijf vonnissen geveld. Voor 2019 betreft het zeventien strafonderzoeken, zowel nieuw geopende dossiers als lopende dossiers van 2018", klinkt het.

Voor sp.a-voorzitter John Crombez, die zelf een aantal slachtoffers van dichtbij opvolgde, maakt de Pano-uitzending opnieuw duidelijk "dat ons justitieel apparaat faalt" als het gaat over de vervolging van tienerpooiers. "De slachtoffers begrijpen echt niet dat de daders zo snel terug vrijkomen. Er is geen uniform vervolgingsbeleid en justitie springt veel te laks om met de strafuitvoering. Een uniforme en harde aanpak van tienerpooiers is een belangrijk deel van de oplossing", zegt Crombez. "Daarnaast hebben de jonge slachtoffers vooral nood aan langdurige bescherming, veiligheid en therapie op maat. Dat aanbod is vandaag zo goed als onbestaand."

bron: Belga