Het mediterraanse dieet is ideaal voor levensgenieters

Foto Unsplash

Afvallen komt vaak hand in hand met een innerlijke tweestrijd. We willen graag een platte buik, maar ook van het leven blijven genieten. Als ‘alcohol’ en ‘diëten’ mensen waren, dan konden ze niet door één deur. Tot nu, want er bestaat ook een dieet waarbij je wél mag drinken: het mediterrane dieet.

Als je weleens op vakantie bent geweest in zuiderse landen als Spanje, Griekenland en Italië, dan ben je bekend met de mediterrane levensstijl. Denk olijven, denk vis, denk olie en denk vooral wijn. Het is een lekkere manier van leven, die ook nog eens gezond is.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

The Mediterranean Diet is higher in vegetables, beans, fruits, nuts and lower in meats and dairy products. It has been associated with lower cognitive decline. This is due to the high vegetable content and lower ratio of saturated and unsaturated fats. . #foodismedicine #wellness #healdisease #holistichealth #holistichealthcoach #healthylifestyle #healthylife #nutritioncoach #nutritiontips #healing #foodiesofinstagram #healthylifehealthymind #eatsmart #plantbased #plantbaseddiet #wholefoods #healyourself #foodies #mediterraneanfood #foodasmedicine #nutritionmatters #mindfulliving #mindfulbody #eatwellbewell #youarewhatyoueat #organic #loveyourself #healthcoach #mediterraneandiet #tolifehealthandnutritioncounseling

Une publication partagée par Maria Kokans-Schenker (@mariaschenker) le

Natuurlijk is het niet helemaal YOLO en moet er wel nagedacht worden over wat je eet en drinkt. Daarom kent het mediterrane dieet zes simpele vuistregels.

Regel 1: Meer bewegen

Waar je mee begint bij het mediterrane dieet, dat is meer bewegen. Ben je geen grote fanaat van de gym? Laat je dan vooral niet afschrikken. Want ook meer wandelen, fietsen of traplopen (in plaats van de lift nemen) telt als beweging.

Regel 2: Eet plantaardig

Eet zoveel mogelijk plantaardig voedsel, zoals fruit, groenten, granen, bonen, noten en oliën. Vervang boter door olijfolie, en mayonaise-achtige sladressing door olie en citroensap. Het eten van vlees is niet verboden, maar eet liever zoveel mogelijk plantaardig en vis.

Regel 3: Geen rood vlees

Van origine wordt er in de mediterrane landen weinig rood vlees gegeten, rauw vlees is eerder iets Frans. Daarom eet je tijdens het mediterrane dieet liever geen rood vlees. Mocht je hier dol op zijn, dan maximaal één keer per week. Sowieso raden wij je aan om tijdens het dieet meer vis te eten, dit is vaak gezonder dan vlees.

Regel 4: Brood als bijgerecht

Heb je ooit iemand in een mediterraan land brood met nutella zien vreten zoals wij Belgen dat weleens durven? Juist, wij ook niet. Wij zijn gewend broodmaaltijden te eten, maar tijdens het mediterrane dieet is brood enkel een bijgerecht. Je eet het dus niet met boter of andere smeersels, maar hooguit met olijfolie en een beetje zout.

Regel 5: Geen ongezonde vetten

Tijdens het mediterrane dieet let je goed op de vetten die je binnenkrijgt. Dit zijn minder onverzadigde vetten en meer gezonde vetten. Als je dit moeilijk vindt, gebruik dan vooral olijfolie als bron van vet.

Regel 6 : Drink met mate

We sluiten af met onze favoriete regel, namelijk het rode wijntje. Bij het mediterrane dieet is één glas rode wijn per dag namelijk toegestaan. Tijdens het eten of in de namiddag uit werk, wanneer je deze drinkt bepaal je helemaal zelf.

Je bent natuurlijk niet verplicht dit te drinken, het is voor degenen die het lekker vinden en ervan genieten. Denk dus niet dat je elke dag een rood wijntje achterover moet gieten, terwijl je het helemaal niet lekker vindt. Op café tien Duvels achterover slaan, wordt dan weer sterk afgeraden.