Kasteelmoord: Evert de Clercq vraagt in beroep de vrijspraak

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de zaak van de 'Kasteelmoord' ontkent Evert de Clercq dat hij erbij betrokken is. Zijn nieuwe advocaat, Walter Van Steenbrugge, meent dat er geen enkel bewijs is tegen zijn cliënt. "Ik ga u daarvan niet overtuigen met woorden, maar met facts en figures!", klonk het. Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht kwam onmiddellijk in het vizier als opdrachtgever voor de moord. Pierre Serry (68), vriend van Gyselbrecht, werd gevraagd als tussenpersoon. Evert de Clercq speelde een rol bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel. In eerste aanleg kreeg de Clercq nog 27 jaar cel, maar hij blijft ontkennen.

Volgens Van Steenbrugge steunde de rechtbank in Brugge zich op de verklaringen van Pierre Serry, Roy Larmit en de getuigenis en dagboekfragmenten van een celgenoot. "Ik ga u bewijzen dat hij met die zaak niets te maken heeft. Ik ga u daarvan niet overtuigen met woorden, maar met facts en figures!". Zijn cliënt zit inmiddels al vier jaar in de cel. "Maar hij is onschuldig! Wie gaat dat betalen? Dat is de vraag van één miljoen." Volgens Van Steenbrugge zit er geen enkel objectief bewijs in het dossier tegen hem. "Dat men er mij één toont. Eénje maar, geen twee!".

In eerste instantie wil Van Steenbrugge de celgenoot die bij de Clercq in de gevangenis zat tussen april en oktober 2016, daarom oproepen als getuige. In zijn dagboeken wordt de moord en de betrokkenheid van de Clercq beschreven. "Die notities die bij hem gevonden zijn, zijn je reinste fantasie. Hij zou zogezegd samen hebben gewerkt met de politie als informant. Maar het parket wil daar niet op antwoorden. Daarom wil ik deze onderste steen eerst omkeren."

bron: Belga