Lucratieve sociale impactobligatie vindt weg naar zorgsector

Voor het eerst is er in de zorgsector een sociale impactobligatie opgestart. Daarbij gaan sociale organisaties en privé-investeerders samen met een innovatief sociaal project van start, in dit geval kansarme jongeren aan een job en een woonst helpen. Met het systeem wil de overheid vernieuwing stimuleren en tegelijk de eigen opstartkosten beperken.
door
marketing
Leestijd 2 min.

De eerste sociale impactobligatie in de zorg is een feit. Het project 'Back on Track' wil jonge gevangenisverlaters en jongeren die op de wachtlijst staan voor opvang begeleiden bij het vinden van een woonst en een job. Op die manier moet de recidive met de helft verminderen. Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA), die al langer pleit voor het gebruik van sociale impactobligaties, reageert enthousiast: «Privékapitaal neemt het risico, maar als de aanpak werkt, is de potentiële maatschappelijke winst enorm».

Sociale Impact Obligaties (SIO's) vormen een contract tussen sociale organisaties en private investeerders die willen investeren in innovatieve sociale projecten. Bedoeling is om met de SIO's proefprojecten van maximaal vijf jaar uit te testen. Voor de sociale projecten zit de winst erin dat nieuw kapitaal wordt aangetrokken dat hen in staat stelt om te experimenteren. Voor de overheid is het voordeel dat ze enkel betaalt wanneer een project bewezen resultaten oplevert.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) werkte samen met de VDAB eerder al een eerste project uit voor NEET-jongeren (Not in Education, Employment or Training) in Antwerpen. Nu is er ook een sociale impactobligatie voor een project in de zorgsector. Het gaat om het project 'Back on Track'. Dat kwam tot stand door een samenwerking tussen de vzw Oranjehuis, CAW Zuid-West-Vlaanderen, de KU Leuven, BNP Paribas en de Vlaamse overheid.