Ontploffing in Antwerpen zoveelste incident in lopende drugsoorlogen?

door
Belga
Leestijd 2 min.

De explosie van vanochtend in de De Pretstraat in Antwerpen-Noord wordt nog volop onderzocht, maar de kans lijkt groot dat het opnieuw gaat om een geval van drugsgerelateerd geweld. De voorbije drie jaar gaat het intussen al om een zestigtal gewelddadige incidenten waarbij soms personen, maar meestal voertuigen of woningen worden geviseerd. Politie en parket willen zelden commentaar kwijt vooraleer een zaak uiteindelijk voor de rechtbank komt. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) kondigde vorige legislatuur een "war on drugs" aan die er vooral op gericht was en is om aan drugs gelinkte criminele feiten zoals gewelddadige diefstallen en overvallen op straat tot een minimum te herleiden en drugshandel- en gebruik uit het straatbeeld te laten verdwijnen.

De resultaten volgden al snel, maar al even snel volgde de kritiek dat alleen "kleine garnalen" werden aangepakt en de spilfiguren van de meeste grote drugsbendes ongemoeid werden gelaten. Het vorig jaar gelanceerde Stroomplan waarin onder meer lokale en federale politie, douane en het gerecht samenwerken moet daar een antwoord op bieden.

Dat er haast elk jaar een nieuw record wordt gevestigd op het vlak van in de haven onderschepte ladingen cocaïne, lijkt er echter op te wijzen dat de drugssmokkel in Antwerpen nog steeds welig tiert. Intussen is de stad en haar omgeving ook het decor geworden van aanhoudend geweld tussen drugsbendes onderling. Onder meer in de wijken Kiel, Borgerhout, Dam en Antwerpen-Noord vonden er brandstichtingen, explosies en/of schietincidenten plaats.

De federale politie lanceerde eind 2018 nog een oproep naar getuigen omdat de 'omerta' binnen het drugsmilieu het bijzonder moeilijk maakt om de verantwoordelijken voor de verschillende incidenten te identificeren en voor de rechter te brengen. Toen was er sprake van ruim vijftig feiten, maar het einde lijkt dus nog niet in zicht.

bron: Belga